Een hond in huis hebben is het grootste deel van de tijd geweldig. Een hond biedt fijn gezelschap en warmte in huis. Het kan in sommige situaties wel vervelend zijn om een hond te hebben, bijvoorbeeld als de hond ziek is. Dit hoort er echter bij en daarom dien je als hondeneigenaar er in dit soort situaties juist voor je hond te zijn! Een hond zal zich negen van de tien keer compleet anders gedragen dan normaal als er iets mis met hem/haar is. Daarnaast kun je het vaak ook wel ruiken aan je hond als er iets mis is, honden gaan vaak erg stinken vanuit het lichaamsdeel waar iets mis mee is. Een duidelijk voorbeeld hiervan is als uw hond last heeft van oorsmeer. Uw hond zal dan regelmatig met de kop schudden, aan de oren krabben en er zal een ondragelijke geur uit de oren van uw hond komen.

Waarom is oorsmeer bij honden zo gevaarlijk?

Waar wij allen als mensen wel eens wat oorsmeer hebben en hier eigenlijk niet zoveel van merken is dat voor honden wel anders. De oren zijn de honds meest ontwikkelde zintuig, ze gebruiken hun oren bijvoorbeeld niet alleen om te horen maar ook om te communiceren. Zodra de oren niet zo goed meer functioneren zal een hond niet meer lekker in zijn of haar vel zitten. Doordat de oren minder goed kunnen functioneren door het opgehoopte oorsmeer zijn honden ook niet meer optimaal in staat om te communiceren met andere honden. 

Oorsmeer bij uw hond voorkomen/verhelpen

Er zijn verschillende manieren om oorsmeer bij honden te voorkomen. U kunt bijvoorbeeld een oorreiniger voor honden gebruiken. Hiermee reinigt u de oren van uw hond preventief, of nadat u de oorsmeer hebt geconstateerd. De oorreiniger zal de viezigheid en de oorsmeer bestrijden en hopelijk uw hond weer volledig doen herstellen. Ook is het raadzaam om van jongs af aan de oren van uw hond te reinigen. Als u de hond op latere leeftijd voor het eerst in de oren penetreert met een wattenstaafje zal dit een enorme schrikreactie veroorzaken. Begin daarom van jongs af aan met het reinigen van de oren met een wattenstaafje, dan raakt de hond hieraan gewend.