Apenheul

De Apenheul bevindt zich in Apeldoorn. Het park ligt op de Veluwe en is een 12 hectare groot bos. Zoals de naam al doet vermoeden leven er in de Apenheul alleen apen. Van de 300 apen die onder verdeeld kunnen worden in 35 soorten, leeft ruim de helft in grote vrijheid. De grotere en wat minder voor het publiek toegankelijke apen leven in relatieve vrijheid op zogenaamde eilandjes.

Het unieke van de Apenheul is dat het publiek zich in de leefomgeving van de apen begeeft. Omdat apen de neiging hebben spullen af te pakken, moeten de bezoekers, voor zij zich tussen de apen begeven, hun spullen in een goed afsluitbare tas stoppen om deze te beschermen tegen de nieuwsgierigheid van de apen. Het lopen tussen de apen zorgt voor groot plezier en de capriolen die de apen uithalen geven vaak reden tot grote hilariteit onder de bezoekers. De verzorgers mengen zich tussen de bezoekers en geven antwoord op de vele vragen die er zijn. Er worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd en ook speelplekken en eet- en drinkgelegenheden zijn goed vertegenwoordigd.

De Apenheul ligt aan de rand van Apeldoorn en is goed te bereiken met de auto. De parkeerplaats ligt ruim 10-15 minuten lopen van het park zelf, maar onderweg krijgen de bezoekers al veel informatie over de apen die in de Apenheul leven. Een punt van aandacht is het feit dat de parkeerplaats van de Apenheul valt onder de gemeente en dat bezoekers dus ook het parkeertarief moeten betalen dat door de gemeente is vastgesteld. Ook via het OV is de Apenheul prima te bereiken.