Artis

Deze dierentuin is hoogst waarschijnlijke een van de bekendste dierentuinen van ons land. Artis is een dierentuin die gelegen is in het hartje van Amsterdam en bestaat al bijna 150 jaar. Deze dierentuin heeft met zijn honderden diersoorten een brede doelgroep, maar stelt uitdrukkelijk bereikbaar te willen blijven voor stadskinderen die weinig met de natuur in aanraking komen. Deze wens is onder meer belangrijk voor de keuze om in de binnenstad te blijven. Aris is een combinatie van natuur, cultuur en erfgoed: Alles in Artis vertelt een verhaal en ademt historie in een zeer eigen sfeer. Het voert te ver om een opsomming te geven van het alle dieren die in Artis leven: Er zijn momenteel 900 soorten te vinden. Voorheen waren dit er meer dan 1600.

Verschillende dieren zijn overleden in de loop der jaren en worden niet meer vervangen. Dit heeft onder meer te maken met de afmetingen van Artis: Van een kleine dierentuin is Artis in de loop van tientallen jaren uitgebreid tot een grootte van 14 hectare nu. Momenteel is men bezig met de laatste uitbreiding: meer is niet mogelijk op deze plek in de stad. Om een onderdeel van de stad te blijven wil men niet verhuizen van een andere locatie. Men is constant bezig om de kooien waarin de dieren leefden te vervangen door verblijven die het meest overeenkomen met de natuurlijke leefomgeving van de dieren. Een tweede argument om diverse dieren niet te vervangen is omdat ‘men geen 4 soorten van 1 dier nodig heeft om het dier te herkennen.’ Deze uitspraak is van dhr. Balian, de huidige directeur van dierentuin Artis. Artis heeft diverse thema’s: wisselende en blijvende.

Verder geeft Artis hun publiek de gelegenheid om een dier of zelfs een dierenverblijf te adopteren om zo de mogelijkheid te laten bestaan mee te doen aan bepaalde fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten. Voor scholen zijn er uitgebreide educatieve initiatieven: voor verschillende doelgroepen en leeftijden zijn er programma’s en materialen beschikbaar. Artis is een geweldige bestemming voor een heerlijke dag uit. Mocht u toch Artis willen combineren met een andere attractie in Amsterdam, dan zijn er combinatiekaarten beschikbaar.

Om Artis te bereiken kan men het beste gebruik maken van het OV. De echte Amsterdammers kiezen waarschijnlijk voor de fiets! Artis ligt midden in Amsterdam en is met de auto daarom lastig te bereiken. Er is een parkeerplaats aanwezig, maar bij grote drukte is deze snel vol en wordt men doorgestuurd naar een wat verder gelegen parkeerterrein. Daarvandaan moet er dan alsnog per OV naar Artis gereisd worden.