Je bent er al een tijdje mee bezig, maar nu weet je het helemaal zeker. Je gaat een konijn kopen! Konijnen zijn hartstikke gezellig, maar het is wel het meest onbegrepen huisdier van Nederland. Wanneer je besluit om een konijn te kopen, is het belangrijk dat je goed weet waar je aan begint.

 

In dit blog geven we je een aantal tips voor het houden van een konijn. Er zijn namelijk een aantal dingen die je flink fout kunt doen als je besluit een konijn te nemen. Heb je meer tips nodig over het houden van konijnen? Neem dan contact op met een dierenarts die verstand heeft van knaagdieren.

Konijnen kunnen eenzaam worden

In de natuur leven konijnen in groepen samen. In Nederland worden konijnen echter vaak alleen gehouden. Voor konijnen is het van levensbelang om samen te kunnen zijn. Hoe goed je ook voor je konijn zorgt en hoeveel liefde je hem ook geeft, een mens kan een ander konijn nooit vervangen. Het is daarom enorm belangrijk voor je konijn om hem een maatje te geven en dus niet één, maar twee konijnen te nemen. Eenzame konijnen leven véél minder lang dan konijnen die samen mogen leven, dat blijkt uit onderzoek. Daarbij ontwikkelen eenzame konijnen vaak gedragsproblemen. 

Geef je konijnen voldoende ruimte

Twee konijnen hebben minimaal 4 vierkante meter aan ruimte nodig. Konijnen zijn namelijk actieve dieren, ze rennen en springen graag in het rond. Een konijn moet in het hok rechtop kunnen staan en ze liggen het liefst op een verhoging. Wanneer je middelgrote of grote konijnen hebt, is het dus belangrijk dat je nóg meer ruimte hebt voor je konijnen.

Heb geduld

Als je je konijn net in huis hebt, kun je hem de eerste dagen het beste een beetje met rust laten. Pak je konijn ook zeker niet op, daar leggen we je in het kopje hieronder nog wat meer over uit. Praat tegen je konijn en laat hem wennen aan de nieuwe geluiden en de nieuwe omgeving. Besteed voldoende tijd met je konijnen, zonder dat je ze aanraakt, tenzij ze daar zelf om vragen natuurlijk. Bouw een band met je konijnen op en win hun vertrouwen. Laat ze zelf naar je toe komen, steek je hand rustig uit en laat ze aan je ruiken. Gebruik voer en snacks als een moment van interactie. Geef je konijn wat lekkers zodat het konijn jouw aanwezigheid en hand als iets positiefs ziet.

Pak je konijn niet te veel op

Konijnen zijn vluchtdieren. Als je je konijn oppakt, kan hij het gevoel hebben dat hij gevangen wordt door een roofdier. Je konijn kan dan angstig of agressief reageren. Probeer je konijn dus niet op te pakken, ook al is het misschien leuk om hem te knuffelen. Je kunt eventueel wel op de grond gaan zitten en het konijn op je schoot laten kruipen.

Zorg voor beweging

Konijnen zijn super actieve dieren. In het wild besteden ze zo’n 70% van hun tijd aan het zoeken van voedsel. Onze Nederlandse huiskonijnen vervelen zich dan ook nogal snel. Geef je konijnen daarom ook wat te doen. Strooi bijvoorbeeld zijn brokjes door de kooi in plaats van in een bakje, zo moeten je konijnen op zoek naar hun eten, waardoor ze alle kanten op moeten lopen. Geef je konijnen ook voldoende om te knagen, zoals wilgentunnels of knaagstaven. Er zijn meer dan genoeg dingen te koop om je konijn bezig te houden.

Hooi is basisvoer

Hooi is belangrijk voor een konijn en je konijn zou dan ook voor 75% van zijn voeding hooi moeten krijgen. Brokjes zijn dus aanvullend voedsel, een klein handje per dag is vaak voldoende. Probeer verschillende soorten hooi uit en kijk wat je konijn het lekkerst vind.