Waarom een wildcamera aanschaffen? Omdat u waarschijnlijk prachtige foto’s en video’s wilt maken in de ongerepte natuur. Omdat u dat op een onopvallende manier wilt doen zonder dat u de natuur en de dieren stoort. Of omdat u een jager bent en u voor bij het jagen een wildcamera prima kunt gebruiken. Hieronder leggen we u uit wanneer u een wildcamera kunt gebruiken en waar u op moet letten bij de aanschaf ervan.

Wat is een wildcamera?

De naam zegt het eigenlijk al: met een wildcamera kunt – op een onopvallende manier – foto’s en / of video’s maken van wild. Dat kan overdag, maar ook ‘s nachts. U hoeft er principe niet eens ver voor te reizen. Ook bij u in de tuin kan er van alles gebeuren op het gebied van de natuur. Maar de bossen ontdekken met een wildcamera ook heel interessant. De camera wordt vaak in een beschermende kast geplaatst. En daardoor kopen ook veel jagers vaak een wildcamera.

Waarom een wildcamera?

Maar wat kunt u dan zoal observeren met een wildcamera? Misschien bent u benieuwd naar welke wilde dieren er in het holst van de nacht door de bossen kruipen bij u in de buurt. Of misschien bent u vooral benieuwd wat voor dieren er in de nacht rondlopen in uw tuin?  Dan is een wildcamera de ideale oplossing. Het mooie is namelijk: zodra de camera beweging detecteert maakt deze een foto en/of video. Op die manier mist u nooit een moment, wat met een ‘gewone’ camera nog wel eens kan gebeuren.

Waar moet ik op letten bij aanschaf?

Het is handig om rekening te houden met de volgende factoren:

  • snelheid,
  • resolutie
  • het bereik van de PIR sensor
  • infraroodverlichting.

Hier gaan de volgende punten dieper op in:

De snelheid van de camera

Om geen moment te missen is het belangrijk dat u een wildcamera met een snelle reactietijd koopt. Zeker als u snel bewegende dieren wilt vastleggen. Zo weet u echt zeker dat alles wat voor de lens langs loopt ook echt op de foto staat.

De resolutie van de wildcamera

Mooi dat u het moment heeft weten vast te leggen, maar dan wilt u natuurlijk ook de kwaliteit van de foto ook goed is. In principe geldt: hoger de resolutie, des te scherper het beeld. Kijk dus goed naar die resolutie van de camera en bedenk goed wat u nodig heeft voor een goede foto of video.

Het bereik waarbinnen foto’s worden gemaakt

Bedenk ook waar u de wildcamera wilt ophangen. Want dat bepaalt ook hoe ver het bereik van de bewegingssensor moet zijn. Wanneer u de camera bij een smalle doorgang plaatst kan dit minder zijn dan wanneer de wildcamera in een open gebied hangt.

Glow of No Glow wildcamera kopen?

Tot slot zijn er nog wildcamera’s met en zonder Glow. Zonder Glow wil zeggen dat de camera werkt met onzichtbare infraroodstraling. Zo beperkt u de overlast voor dieren tot een minimum. Een wildcamera met Glow gebruikt licht dat wel zichtbaar is voor mens en dier. Hoeft u niet perse foto’s te maken maar bent u wel nieuwsgierig naar het leven in de bossen als de zon onder is? Dan kunt u ook gaan voor een nachtkijker. Deze versterken het restlicht of gebruiken infrarood technieken om ‘s nachts goed het zicht te kunnen behouden.