Net als mensen, kunnen ook honden last krijgen van tandsteen. Tandsteen is een veelvoorkomend probleem bij honden en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als het niet tijdig aangepakt wordt. Omdat een hond niet zelf zijn tanden poetsen kan, is hulp van ons mensen noodzakelijk. Hoe tandsteen bij honden ontstaat en hoe je tandsteen bij honden voorkomt, lees je hier.

Het ontstaan van tandsteen bij honden

Tandsteen bij honden ontstaat doordat er zich tandplak vormt op de tanden. Tandplak ontstaat doordat etensresten, slijm en bacteri├źn zich mengen op en tussen de tanden van een hond. Wanneer tandplak niet tijdig aangepakt wordt, ontwikkelt tandplak zich tot tandsteen. Een hond krijgt dan zichtbare gele tanden. Dat is niet het grootste probleem, tandsteen zorgt ook voor ontstekingen van het tandvlees. Net als bij de mens, kan niet voor een hond heel vervelend en pijnlijk zijn. Daarom is het belangrijk om het gebit van de hond goed te verzorgen.

Tandsteen bij honden voorkomen

Om tandsteen bij honden te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de tanden van een hond te poetsen. Dit kan het beste dagelijks worden gedaan met een speciale tandenborstel en tandpasta voor honden. Als je hond niet gewend is aan het poetsen van de tanden, is het aan te raden om langzaam te beginnen en het poetsen stap voor stap op te bouwen. Naast het regelmatig poetsen van de tanden is het ook belangrijk om het dieet van je hond aan te passen. Een gezond en uitgebalanceerd dieet kan helpen bij het voorkomen van tandsteen. Geef je hond bij voorkeur droogvoer in plaats van natvoer, omdat dit minder snel aan de tanden blijft kleven.

Tandsteen bij honden verwijderen

Als er al tandsteen bij je hond is ontstaan, kan dit op verschillende manieren worden verwijderd. Zo kan je zelf aan de slag met een speciale tandsteen verwijderaar voor honden, maar je kan hiervoor ook naar een dierenarts. De dierenarts kan tandsteen professioneel verwijderen door middel van een gebitsreiniging. Dit gebeurt onder narcose en is een veilige en effectieve manier om tandsteen bij honden verwijderen. Na het verwijderen van tandsteen bij je hond, is het belangrijk om het poetsen van de tanden bij te houden en regelmatig te controleren op nieuwe tandsteen. Ook helpen speciale speeltjes waarmee een hond zijn eigen gebit verzorgt hieraan mee.